Edle dråper eller spilt melk?

Alle vil ha det, men ingen vil betale for det!
Nasjonalromantikken blomstrar for fullt. Vi er opptatt av mat som aldri før! Den skal vere sunn, kortreist, økologisk og det aller beste er om den er norsk, ja også billig då sjølvsagt. Maten i norge er igrunn altfor dyr, iallefall med tanke på at vatn tappa på flaske kosta meir enn melk tappa frå ku.Er ikkje melka bra nok å nytast i eit krystallglas?
Vi kan jo trass alt velge om vi vil kjøpe vatn dyrt på butikken, eller drikke reint vatn frå springen heime. Vi kan óg velge om vi vil ha god norskprodusert mat i heile landet. Der dyra er passeleg mange og blir følgt opp på ein god måte.

I norge har vi ein stor fordel. Vi alle er med og bidrar til fellesskapet; vi betalar skatt. Desse pengane er med på å gje oss gratis/billigare helseteneste og skule, billigare og eit variert utval av aviser og kulturelle tilbod(m.m), og ikkje minst staten er med og betalar bonden for den jobben han gjer. Dette fører til at du som forbrukar slepp å betale det det faktisk kostar å produsere maten du ete.
Eg les óg fleire innlegg der folk skrive at bøndene liksågodt kan nave eller skaffe seg skikkeleg jobbar, og eg berre spør; kva tenkjer folk med? Meina dei dette, eller er det berre ein morsomhet?

Eg er vokst opp på gard. Eg veit at det er mykje jobb der og eg veit mange som aldri hadde klart det! Ein kan ikkje berre ta seg fri ei helg, eller reise til syden ei veke. Om ein blir invitert i bursdag eller bryllaup, eller nokon nære dør så kan ein ikkje reise med mindre ein har avløysar. For ein kan ikkje berre reise frå dyra sine. Det er ikkje eit lukrativ yrke. Det er ein hard jobb og det er dårleg betalt, men det er klart at å vere bonde er eit val dei har tatt. Og takk og pris for at dei har tatt det! Takk og pris for at dei ofra så mykje for å gjere ein jobb som er så viktig! Tusen takk for at de gjer oss gode kjøtprodukt og melkeprodukt frå dyr som er avla opp på sunt norsk gras. I norge så kan ein faktisk rekne den meste av maten for tilnærma økologisk fordi det er basert på eigenprodusert mat til dyr, iallefall samanlikna med eindel andre land der dei avla opp dyra sine med kraftfor tilsett med antibiotika....
Takk for egg, frukt, grønsaker og kornprodukt!

Så istedenfor å hakke på bonden og be han om å gjere ein skikkeleg jobb, så verdsett den jobben han har valt å gjere. Sei tusen takk til alle som ynskjer å produsere god norsk mat, legg tilrette for at det skal lønne seg å vere bonde i heile vårt vidstrakte land. Slik at vi ikkje gjer oss avhengige av andre land for å få mat. Slik at andre land ikkje kan presse sine meiningar på oss ved å nekte oss å handle med dei. Eller vi står utan mat fordi dei prioriterar sine eigne framfor lille Norge, krig og dyresjukdomar er óg ting som talar for å kunne produsere sjølv! La oss støtte bonden sitt arbeid med å halde kulturlandskapet vakkert, slik at turistane vil fortsette å kome hit. La oss støtte bonden slik at han kan vere bonde, og alle som jobbar på meieri, slakteri og med sal av landbruksmaskiner, køyrer for, elektrikarar og tømrarar som er innom ulike bønder i nærområda sine, framleis har ein jobb!

Istedenfor å sette bygd og by opp mot kvarandre, så må vi støtte kvarandre. Vi er avhengige av kvarandre for at heile dette langstrakte landet skal fungere!

Så Statsminister Erna Solberg no kan du vise at det faktisk står for noke de seier som ikkje omhandlar skattelette til rike, billig alkohol og anna småplukk. No har de faktisk sjansen til å la folk flest få fridom; nemleg fridom til å velge kor ein vil bu, og legge midlane (som alle er med å betale inn) i statskassa tilrette for det!

Skal vi håpe og tru at det som faktisk vert produsert snart blir sett på som edle dråpar, og at distriktsnoreg ikkje endar opp som spilt melk...?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hanne

Hanne

29, Stryn

Då var eg i gong; eg har heve meg på den bloggande bølge, så får vi sjå om det er noke for meg. I ein verden full av ulike stemmer med ulike meiningar, hiv eg meg med for å sjå om eg kan bidra med noke... Det som elles kan seiast om meg er vel at eg har busett meg mellom fjell og med utsikt utover vatn saman med min kjære mann og tre barn. Kva eg skal skrive om? Tja, alt og ingenting, krig og fred og politikk og sånn... Rett og slett det som opptar meg der og då.

Kategorier

Arkiv

hits